Jij wil het beste voor jouw kind. Je wil het ondersteunen richting de volwassenheid zodat het zelfstandig en vol vertrouwen in deze wereld staat. Door zelf te laten ontdekken en door voor te doen. Door te stimuleren en los te laten om het zijn of haar eigen weg te laten ontdekken. Door het te durven laten vallen en het te helpen om weer op te staan. Jij bent verantwoordelijk voor de zorg en de veiligheid van je kind. Dat doe je vanuit jouw ondersteunende ouderrol.
Naast je rol als ouder heb jij nog meer rollen te vervullen. Je bent partner, collega, werknemer of misschien wel werkgever, vriend/vriendin, buurman of -vrouw en nog zoveel meer. Niet te vergeten ben je ook kind van je eigen ouders.
Soms reageer je (ongewenst) op je kind vanuit je rol als gestresste werknemer of vanuit je rol als boze partner. Je reageert dan vanuit een trigger. Een trigger veroorzaakt een automatische reactie als gevolg van een gevoel wat wordt geraakt of geraakt is. Dan kan het lastig zijn om nog ondersteunend te zijn aan je kind. Door je te beseffen dat jij reageert vanuit een trigger kan het gemakkelijker voor je worden om terug te keren naar je rol van ondersteunende ouder.
In een vorig werkblad vroeg ik je naar lastige emoties van je kind. Ook dat is een vorm van een trigger. Vaak heeft dat betrekking op iets wat je herkent van jezelf en lastig (te accepteren) vindt of iets wat raakt aan een oude pijn en herkenbaar is. Het kan ook gaan over iets wat je zelf niet goed beheerst en daarom heel irritant vindt. Déze triggers kunnen zorgen voor afwijzing van bepaald gedrag of juist voor (over)bescherming.
Gun jezelf de tijd en erken dat je ook gewoon een mens bent met menselijke emoties en reacties. Er is geen goed of fout (geweld en mishandeling daargelaten) vaak wel is er een helpende en niet helpende reactie. Wat helpt jouw kind? Want jouw kind is anders dan jij. Vanuit welke positie reageer je? En wat in jou wordt er geraakt? Hoe beter jij je eigen triggers kent en onderzoekt, hoe beter jij in verbinding zult staan met jezelf en ook met je omgeving én je kind.
In de laatste les leg ik uit hoe je op een gezonde manier kunt herstellen na een conflict.