Vandaag leg ik je uit welke factoren bij activiteiten zorgen voor verbinding. In het werkblad geef ik je verschillende voorbeelden en een lijst ter inspiratie. Bedenk je dat elk kind het heerlijk vindt om even de volle aandacht te krijgen. In 2020 deed ik onderzoek naar 1-op-1 activiteiten tussen ouder en kind. Het verhogen van de frequentie van een 1-op-1 activiteit liet zien dat dit een positief effect heeft op gedrag en humeur van kind én ouder. Al kost het soms even moeite om er (extra) tijd voor vrij te maken; Iets doen met je kind met volle aandacht loont en is misschien wel makkelijker dan je dacht.
De dagelijkse zorgtaken
Dagelijkse zorgtaken zijn uitermate geschikt voor verbinden mits je ze (zorgeloos en) met aandacht doet. Als kinderen nog klein zijn gaat het vrijwel automatisch maar ook een wat groter kind kan er soms juist erg van genieten. Kies samen de kleren voor morgen uit, een verhaaltje in bed of laat je kind kiezen wat jullie gaan eten en laat het zelf een boodschappenlijstje maken. Ook samen afwassen kunnen kinderen heel leuk vinden, vooral wanneer het je lukt om de zorgen over de troep die het kan geven aan de kant te zetten. Dat geldt ook voor het boterham smeren en helpen met schoonmaken.
Gezamenlijk doel
Het hebben van een gezamenlijk doel zorgt voor verbinding omdat het betekent dat jullie moeten samenwerken. Denk hier bijvoorbeeld aan tennissen of overgooien waarbij jullie zo vaak mogelijk heen en weer moeten slaan. Jullie zullen op elkaar af moeten stemmen.
Ook kun je tijdens een wandeling verschillende blaadjes zoeken of van alles wat rood is een foto maken. Thuis kunnen jullie de schatten die jullie gevonden hebben nog eens bewonderen.
Gezelschap-spelletjes
Spelletjes kunnen verbindend werken en hebben vaak een competitief element. Het kan zorgen voor de nodige strijd en niet ieder kind kan even goed tegen zijn of haar verlies. Daarmee biedt het jou de extra mogelijkheid om je kind hierin te ondersteunen. Heeft je kind het slecht omdat het verliest? Uitleggen dat er voor jou zo niets meer aan is helpt je kind niet. Erken het nare gevoel en kijk of je kind geïnteresseerd is in nog een potje. En verlies je zelf? Doe je kind dan voor hoe je dat sportief opneemt; goed voorbeeld doet goed volgen.
Alles in spelvorm is voor je kind een mogelijkheid om te oefenen met wat het in het echte leven ook tegen gaat komen. Hoe gaat het om met verlies of frustratie. Dat geld zeker ook voor rollenspellen.
Fantasie-spel
Met poppen of met playmobil. Winkeltje of een andere vorm van een fantasie-spel. Met name kleinere kinderen kunnen er gemakkelijk in op gaan. Spelen is een manier om te verwerken wat ze meemaken en geeft kinderen de mogelijkheid om te oefenen. Om verschillende opties te proberen en nogmaals te oefenen. Wanneer je bij je kind aansluit volg je kind dan in zijn of haar spel.
In het werkblad vinden jullie nog meer voorbeelden en tips!
En vergeet niet genoeg te knuffelen. Werkt ook uitermate verbindend. :-)