Kinderen hebben aandacht en liefde nodig. In de ouder-kind-relatie gaat het met name over ‘aanwezig’ en over ‘beschikbaar’ zijn. Aanwezigheid alleen is niet voldoende.
Hoe beschikbaar jij als ouder bent wordt vaak omschreven als ouderlijke responsiviteit. Dat betekent dat je in staat bent adequaat te reageren op je kind. Wanneer het huilt troost je. Wanneer het boos is ondersteun je. Angst vraagt om erkenning en niets zo fijn als blijheid die gedeeld kan worden. Ouderlijke responsiviteit is belangrijk voor de sociaal emotionele ontwikkeling. Je kind wil erop kunnen vertrouwen dat jij er voor hem/haar bent. Dat betekent niet dat jij alle problemen oplost maar wel dat het zich veilig voelt bij je. Vertrouwen hebben in je kind geeft je kind zelfvertrouwen.
Aanwezig zijn en beschikbaar zijn, zijn twee heel verschillende dingen. Je kunt de hele dag aanwezig zijn en slechts een klein stukje van je tijd ook écht beschikbaar. Op zich is dat niet erg zolang het duidelijk is voor je kind óf en wanneer je beschikbaar bent. Daar kun je goed afspraken over maken met je kind en eventueel ook met je partner of een andere verzorger. Zeker nu blijkt dat er nog steeds meer thuisgewerkt wordt kan dat voor veel duidelijkheid en rust zorgen. Wie is wanneer het aanspreekpunt voor de kinderen. Wanneer kunnen ze hun vragen stellen en wanneer kunnen ze absoluut niet storen of wie brengt de kinderen wanneer naar bed.
Uit onderzoek blijkt ook dat het niet per se belangrijk is voor de sociaal emotionele ontwikkeling van onze kinderen dat we meer en meer tijd met ze doorbrengen. Integendeel. Ook het stimuleren van zelfstandigheid draagt bij. Gebleken is juist dat het extra belangrijk is hoe we die (schaarse) tijd met onze kinderen zijn besteden. Je kind heeft meer baat bij korte momenten waarin er écht contact is dan lange momenten met weinig contact. Dat verdiepende contact kan ook goed tijdens de dagelijkse bezigheden zolang je zorgt dat je er met aandacht bij bent. Maak je dus niet te veel zorgen dat je te weinig tijd voor je kind kan hebben. Belangrijk is het dat je kind weet dat je er echt voor hem/haar bent en dat je op die momenten ook écht beschikbaar bent.
Benieuwd waar jouw kind behoefte aan heeft en wat het met jou zou willen doen of waar het je hulp nog graag bij wil? Ook die momenten zijn juist momenten om te verbinden. Vraag het eens aan de expert(s) zelf!
Veel plezier met de vragen op het werkblad! Neem er voldoende de tijd voor, voor een optimaal resultaat.
In de volgende les leg ik je uit wat verbindende factoren zijn van verschillende activiteiten en stuur ik je een lijst ter inspiratie.